Вам потрібно оформити спадкові права на пай?

Пост опубликован: 05.05.2022

Якщо вам потрібно оформити спадкові права на пай, то напевно виникнуть такі запитання: які документи необхідні нотаріусу, хто володітиме спадщиною та як діяти у випадку, коли документи на землю відсутні? Всі деталі в такій справі розповідають експерти агровидання Agriteka.com

Процедуру оформлення своїх спадкових прав на земельну ділянку потрібно почати, в першу чергу, зі звернення до нотаріуса (там, де була відкрита спадщина), написавши заяву про прийняття спадщини. Якщо оригінал свідоцтва про смерть спадкодавця є в наявності, в обов’язки нотаріуса входить відкриття спадкової справи та отримання і перевірка всіх необхідних документів та довідок для видачі свідоцтва про право на спадщину, до якого входить пай. У випадку, коли деяких документів не вистачає, нотаріус звертається до архіву, або запропонує спадкоємцю обов’язково звернутися до суду, щоб встановити юридичні факти. Наприклад, довести факт спільного проживання зі спадкоємцем, або наявність родинних зв’язків, тощо.

Перелік основних документів на землю, які може залишити спадкоємець:

  • Акт державного зразка, що підтверджує право власності на утворену земельну ділянку, з обов’язковою наявністю кадастрового номера та чітких меж.
  • Наявність сертифікату на право мати земельну частку або пай. Він має вигляд документу, Що доводить право на те, що клієнту повинна бути виділена земельна ділянка. Якщо цей документ у громадянина є, це лише дає змогу на отримання такої ділянки або паю.

Коло спадкоємців може бути різним. Все залежить від моменту, коли була відкрита спадщина.

Цивільний кодекс Украіни набрав чинності 1.01.2004 року. На цей момент такі громадяни входять до кола спадкоємців:

  1. До першого ступеня належать діти, навіть, якщо вони усиновлені, дружина і батьки, або усиновителі людини, що померла. У випадку, якщо дитина була народжена після смерті, вона теж належить до цієї категоріі. Що стосується онуків та правнуків, то вони можуть бути спадкоємцями за законом в тому випадку, якщо на час відкриття спадщини, один з батьків, що володів спадщиною, теж помер.
  2. До другого ступеня належать сестри та брати, дідусі та бабусі людини, що померла, не має значення з боку батька вони чи матері.
  3. Громадяни, що не працюють, у тому випадку, якщо їх утримував померлий терміном, не менше 1 року до його смерті.

За новим Цивільним кодексом Украіни (1.01.2004) коло спадкоємців суттєво збільшено:

  1. До першого ступеня належать також ті діти спадкоємця, які були зачаті до його смерті, але народжені після. Також сюди належать чоловік, або, відповідно, дружина, якщо хтось з них пережив іншого після смерті, та батьки.
  2. До другого ступеня належать кровні сестри та брати, бабусі й дідусі людини, що померла, не має значення з боку батька вони чи матері.
  3. До третього ступеня належать рідні дядько та тітка померлого.
  4. До четвертого ступеня належать громадяни, які проживали разом із померлим терміном, не менше 5 років до часу відкриття спадщини.
  5. До п’ятого ступеня належать дальні родичі до шостого ступеня споріднення, однак перевага завжди віддається родичам ближчого ступеня споріднення. Сюди також входять громадяни, яких утримував спадкодавець, і які не являються членами його родини.

Для кращого розуміння, розглянемо конкретний випадок.

Наприклад, спадкодавець, який працював в колгоспі, після себе не залишив документів, що підтверджують право на спадщину, ані державного акта на право власності, ані сертифіката на пай. В такій ситуації треба подати запит в земельний відділ, щоб довести, чи є спадкодавець у переліку осіб, що мають право на пай. Цей документ є додатком до державного акта на право колективної власності на пай за конкретною адресою. Також тут допоможуть з’ясувати факт видачі державного акта або сертифіката на земельну ділянку на ім’я спадкодавця. Якщо такий документ, як державний акт, існував, але зараз він відсутній за якихось причин, то спадкоємець має змогу отримати архівну копію акта у відділі Держгеокадастру. Якщо ж відсутній сертифікат, в архіві не допоможуть, бо ці документи в них не зберігаються. У цьому випадку треба подати до суду позов, для визнання права власності на пай.

Нотаріус, зібравши всі необхідні документи, видає свідоцтво на право спадщини. До державного реєстру речових справ на нерухоме майно заносить інформацію, що спадщина перейшла на ім’я спадкоємця. У випадку, коли спадкоємець не один, свідоцтво про право на спадщину з виділенням частки, отримує кожен з них.





Поиск на сайте


Добавить в закладки

Поиск на сайте



Яндекс.Метрика