Адаптація дитини в сім»ї

Пост опубликован: 10.10.2016

1490w450zc0
Отже, для дитини починається нове життя, новий будинок, нове оточення, нові знайомі, нові іграшки, новий буквально весь світ. Природно, йому потрібен час, щоб звикнути до свого оточення. Перший час у нього може з»явитися неспокій, порушення сну та апетиту, можливі неадекватні реакції на ваші слова та дії. Щоб період адаптації пройшов якомога спокійніше, дотримуйтесь наступних правил:
1. Дотримуйтеся режиму, який був у дитини в дитячому будинку, не потрібно його відразу міняти.
2. Годуйте дитину знайомими йому стравами. Нові продукти вводите поступово і перевіряйте, чи не з»явилися у дитини алергічні реакції на нові продукти.
3. Якщо у вас є домашні тварини, то постарайтеся, щоб знайомство пройшло як можна більш доброзичливо.
4. У перший час краще обмежити зустрічі з родичами і друзями.
5. Не потрібно перевантажувати дитину новими іграшками та пізнавальними навантаженнями. Йому і так достатньо нових вражень, шлях він для початку краще познайомиться з будинком.
6. Намагайтеся як можна більше бути з дитиною, розмовляйте з ним, спілкуючись «очі в очі». Намагайтеся говорити про те, що дитину цікавить, уважно вислуховуйте її розповіді. Як правило, діти починають згадувати епізоди з свого колишнього життя, найчастіше це негативні спогади, може вживатися і нецензурна лайка. Можете пограти з дітками в ігри на компьютері онлайн miniigri.net. Не варто лякатися, слід проявити терпіння, адже виправити це може тільки час і ваша любов і турбота.
Так що ж таке адаптація? Це процес звикання людей один до одного, до нових умов. Адаптацію проходять і діти і дорослі.
Щоб краще зрозуміти, що таке процес адаптації спробуйте уявити себе в новому, незнайомому місці. Як ви будете освоюватися на новому місці, звикати до нових предметів, людям? Швидше за все, ви будете розгублені і навіть засмучені. Але коли пройдуть перші емоції, ви почнете робити спроби освоїтися на новому місці. І ваше пристосування буде залежати від ваших знань, умінь, навичок, а також від вашого життєвого досвіду.
Адаптація в новій сім»ї – це процес двосторонній, адже, не тільки дитина звикає до нових умов, але й батьки до нового члена сім»ї. І кому ж в даних умовах буде легше адаптуватися: людям, що залишилися в звичній обстановці, або дитині, що потрапила в зовсім нові умови.

Психологи відзначають кілька етапів адаптації дитини в новій сім»ї

Перший етап.
На цій стадії відзначається велика прихильність один до одного: батькам хочеться віддати дитині всю свою любов і турботу, а дитина насолоджується своїм новим становищем. Він відчуває задоволення від свого нового статусу, готовий до життя в сім»ї та з задоволенням виконує пропозиції дорослих. Деякі діти відразу ж починають називати дорослих татом і мамою, але це не означає, що вони вже встигли полюбити нових батьків, вони лише хочуть їх полюбити.
У цей період діти часто переживають і радість, і тривогу одночасно, з-за цього вони прибувають в гарячково-збудженому стані. Діти можуть бути метушливі, не можуть довго зосереджуватися на чомусь одному, за багато хапаються. Це цілком зрозуміло, адже в цей період перед дитиною з»являється багато нових людей, речей, яких він відразу ж не в змозі запам’ятати. Дитина може забувати, як звуть маму і тата, перепитує імена багато разів.
Другий етап
Коли йдуть перші враження, починається тривалий і копіткий процес притирання, звикання членів сім»ї один до одного, починається взаємна адаптація. Як правило, сім»я переживає кризу взаємовідносин.
Дитина перестає беззаперечно виконувати правила, прийняті в новій сім»ї. Відбувається ломка сформованого стереотипу поведінки.
У цей період часто розкриваються психологічні проблеми: несумісність темпераментів, ваших звичок і навичок дитини. У дітей можуть відзначатися зосередження на чистоті, охайності або, навпаки, бруду і неохайності, може виникнути відчуття безпорадності або відчуття залежності відмова від нового, незрозумілі напади злості, втоми або тривоги, можуть повернутися шкідливі звички, енурез.





Поиск на сайте


Добавить в закладки

Поиск на сайте



Яндекс.Метрика