Здобуваємо освіту: в школі чи вдома?

Пост опубликован: 07.06.2019

Сучасне законодавство про освіту допускає можливість навчання як в освітніх установах, так і на дому. Приводом до переходу на домашнє навчання може стати стан фізичного і психічного здоров'я дитини, або просто бажання батьків самостійно займатися її освітою, або ж залучити до цього процесу приватних педагогів.

Безсумнівно, навчання поза стінами навчальних закладів має масу позитивних сторін. Отримана освіта без зно може нічим не відрізнятись від традиційної. Проте, ця форма навчання має і свої недоліки. Проведемо короткий порівняльний аналіз позитивних і негативних сторін навчання в школі і вдома.

  • Темпи навчання. Звичайно, при аналізі цього показника однозначно виграє «домашнє». Залежно від здібностей учня засвоювати інформацію, можна вибирати прискорений, або навпаки, уповільнений темп. Якщо дитина все «схоплює на льоту», то немає необхідності повторювати одне й те саме з ним по багато разів. Цей час можна витратити на вивчення нового матеріалу. Якщо ж матеріал засвоюється з деякими труднощами, то можна не поспішати і дати дитині час ретельно закріпити його в пам'яті. У школі ж вашій дитині доведеться «підлаштовуватися» під більшість, тому вона буде або нудьгувати, поки однокласники намагаються засвоїти те, що їй давно відомо, або «гнатися» за іншими учнями, наспіх запам'ятовуючи уривками потрібну інформацію.
  • Оцінка здібностей дитини. Індивідуальний підхід при навчанні вдома дає можливість більш точної оцінки схильностей дитини до того чи іншого предмету. Якщо наставник визначить, що вашому чаду ближче точні науки, він неодмінно включить в програму поглиблений курс вивчення математики і фізики. Якщо ж ваш малюк «гуманітарій», то йому забезпечені додаткові уроки мов і літератури. У той же час, всі прогалини в знаннях по іншим предметам також будуть вчасно заповнені необхідною інформацією. Навряд чи шкільний учитель зможе стільки уваги приділяти саме вашій дитині.
  • Робоча обстановка. Вдома є можливість створити умови, які підходять саме для вашої дитини. Все — починаючи від висоти стільця і парти і закінчуючи розкладом занять. Доступ в мережу Інтернет, необхідна література, словники, енциклопедії — все це допоможе навчити дитину самостійно здобувати інформацію, вирішувати поставлені перед ним завдання. Також існує можливість розробити програму навчання виходячи із здібностей і можливостей дитини, створити оптимальний розклад занять, що, безсумнівно, благотворно вплине на результати.
  • Відносини «діти-батьки». Якщо ви вирішили самостійно займатися навчанням свого чада, то, звичайно, це дасть вам можливість проводити максимум часу зі своєю дитиною. Крім іншого, при надомному навчанні повністю відпадають приводи для хвилювання про те, чи об'єктивно ставляться до вашої дитини вчителя й однолітки, чи встигає вона засвоювати матеріал і т.д. Також відомо, що зміни в житті малюка, викликані походом до школи, можуть негативно позначатися на його здоров'ї. При домашньому навчанні стреси, пов'язані зі змінами в звичному розкладі дитини, будуть зведені до мінімуму.
  • Вимушений захід. Найчастіше, надомне навчання — це не примха мам і тат, а неминучість, викликана станом здоров'я дитини. Деяким дітям за медичними показаннями просто не можна відвідувати школу. У цьому випадку навчання на дому стає єдиним способом отримання середньої освіти.
  • Соціалізація. Брак спілкування з однолітками при домашньому навчанні негативно впливає на подальшу адаптацію дитини в суспільстві. Як показує практика, друзів-сусідів виявляється мало для нормального спілкування. Діти, які відвідують школи, зазвичай мають більше друзів, швидше пристосовуються до соціальних умов різного характеру в майбутньому.
  • Конкуренція. «Домашній» учень, звичайно, отримує максимум інформації, проходить процес навчання в затишній домашній обстановці, до нього організований індивідуальний підхід. Але знову ж таки, з точки зору психології, ці плюси можуть стати великими мінусами. По-перше, дитина звикає до того, що вона отримує всю увагу викладача. В подальшому це призведе до виникнення проблем у вищих навчальних закладах і навіть в робочому колективі. По-друге, вона не вчиться долати труднощі і проблеми соціального характеру, тому що знаходиться в «тепличних умовах» рідного дому, а це значно «гальмує» процес психологічного дорослішання дитини.
  • Об'єктивність по відношенню до дитини. У шкільному навчанні існує небезпека, що ваша дитина залишиться непоміченою на тлі однокласників, її таланти не будуть до кінця розкриті. Пам'ятайте про дисципліну, вона обов'язково має бути присутня в домашньому навчанні.
  • Матеріальна сторона питання. Відомо, що шкільна освіта в більшості випадків безкоштовна. Витрати зводяться до оплати за користування підручниками, харчування в шкільній їдальні. Домашнє навчання зазвичай вимагає залучення приватних педагогів, чиї послуги можуть сильно вдарити по вашому бюджету. Якщо ж ви самі хочете вчити своє чадо, не забувайте про певні навички та здібності, які повинні бути притаманні вам, як вчителю.




Поиск на сайте


Добавить в закладки

Поиск на сайте



Яндекс.Метрика