Трудове навчання в школі як частина розвитку особистості

Пост опубликован: 15.10.2019

Трудове навчання часто асоціюється зі шкільними майстернями, застарілим обладнанням і завданнями, що не змінювалися десятки років. Але сучасні реформи в галузі освіти не оминули й цей надзвичайно корисний предмет. Що ж тепер являє собою трудове навчання?

Цікаве трудове навчання можливе — з сучасним обладнанням кабінетів

За стандартами НУШ трудове навчання має не просто знайомити дітей із видами господарської діяльності та оцінювати за їх повторення. Якщо коротко, концепція така: не батьки мають удома майструвати дітям різні вироби на трудове навчання. А самі школярі повинні опановувати та розвивати на уроках безцінні практичні навички, що дійсно знадобляться в подальшому житті.

Вимоги до обладнання кабінету трудового навчання

Сучасна освіта вносить певні зміни і в перелік обладнання кабінету трудового навчання. Так уроки перетворилися з «Трудового навчання» на «Дизайн і технології». Та вимоги до оформлення кабінету залишилися незмінними: воно повинно насамперед сприяти підвищенню ефективності навчального процесу, формуванню та закріпленню знань. Але не треба забувати й про естетичну складову. Інноваційний дизайн кабінету трудового навчання і відповідне обладнання набагато більше мотивує дітей до навчання.

Сучасний кабінет трудового навчання

Для школярів різного віку таке навчальне приміщення буде виглядати по-іншому.

Дизайн і технології в молодших класах НУШ

Діти в молодших класах ліплять із пластиліну, клеять аплікації, працюють із природними матеріалами. Як правило, це не потребує особливого обладнання кабінету трудового навчання — лише великої кількості витратних матеріалів.

Трудове навчання в старших класах

Учні поділяються на групи (як правило, за гендерною ознакою, хоча насправді ніяких вимог щодо цього МОНУ не має):

  • дівчатка вчаться шити, в’язати, вишивати, готувати тощо;
  • хлопчики проводять більше часу в майстернях, опановуючи токарську справу, різьбу по дереву й інші корисні у господарстві навички.

Відповідно, й кабінети в цих групах обладнані по різному. Отже, в старшій школі не обійтися без спеціального обладнання класу трудового навчання. Що до нього входить?

1. Стенди та плакати в кабінет трудового навчання, які містять корисну інформацію:

  • основи техніки безпеки й охорони праці;
  • демонстраційні схеми для кращого розуміння кожної теми.

2. Основне обладнання кабінетів: швейні машинки та набори ниток, верстати, інструменти, кухонні поверхні тощо.

3. Додаткове обладнання: килимки для трудового навчання, захисні рукавички тощо.

Як облаштувати сучасні кабінети трудового навчання

Самостійне оновлення та оформлення класів трудового навчання потребує дуже багато часу. Якщо потрібен швидкий і очевидний результат — краще купити кабінет трудового навчання під ключ. Підбором, постачанням та установкою такого обладнання за доступною ціною займається компанія B-Pro. А найзручніше те, що компанія надає всі необхідні послуги з післяпродажного обслуговування. Завітайте в інтернет-магазин https://b-pro.com.ua та отримайте безкоштовні консультації, доставку по Україні, методичні рекомендації та інструкції з використання. Чи телефонуйте: (044) 353 33 77!

 





Поиск на сайте


Добавить в закладки

Поиск на сайте



Яндекс.Метрика