Реформи освіти: нові підручники та 12 річна освіта.

Пост опубликован: 15.04.2015

Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України на чолі з міністром освіти Сергієм Квітом дуже ретельно взялися за переформатуванні освіти в Україні. Кожен день на сайті міністерства з’являються все нові пропозиції та постанови. Все б нічого, але від більшості з них у вчителів та батьків школярів стає чомусь дуже сумно.

Проект під назвою «12 річна освіта в України» вже колись хотіли втілити в життя. Це було у далекому 2008 році. На щастя він проіснував тільки 1 рік, і не зачепив більшість школярів. Тоді всі представники сфери освіти признали, що зайвий рік у школі не потрібен. Що старша школа потрібна більш профільна. І всі з цим погодилися. Навіть нові підручники встигли надрукувати тільки для одного класу (нові підручники для 1 класу цього не стосуються, бо це молодша школа).

І що ми чуємо знову. Новий міністр освіти України під час виступу у місті Маріуполь повідомив, що в Україні все ж таки буде впроваджено 12 річне обов’язкове навчання. Що це, гучний виступ чи все ж таки плани міністерства освіти. Сподіваємося, що без громадського обговорення це не буде затверджено.

Також на цьому тлі не логічним відбувається друк нових підручників для 7 класу. Бо при 12 річному навчаннії їх знову прийдеться передруковувати. Тож будемо сподіватися, що все минється і наших школярів нарешті залишать у спокої. 

Що стосується нових підручників для 4 та 7 класів.

Тут теж не обійшлося без казусів нашого міністерства. На тлі всеукраїнського заклику боротьби з корупцією, відбувається скандал під час оголошення переможців 1 етапу конкурсу переможців нових підручників. Представники видавництв «Ранок» та «Основа» виступили з обвинуваченнями у не прозорості конкурсу підручників, та закликали переглянути його результати. Деякі ЗМІ звинуватили ці видавництва у розгойдуванні ситуації, але все ж таки результати конкурсу були анулювані. 

Прийшлося самому Сергію Квіту виступати с заявою про помилку в оголошенні протоколу засідання комісії 1 етапу всеукраїнського конкурсу підручників (що цікаво, винною визнали секретаря, який оголошував результати відбору). Було прийнято рішення про допуск до 2 етапу усіх рукописів, які начебто не пройшли перший етап.Ситуація нарешті була врегулювання, але неприємне враження залишилося.

Тож сподіваємось, що нарешті здоровий глузд переможе і наших дітей залишать у спокої. Реформи заради реформ нікому не потрібні і «що занадто, то не здраво».

Матеріал підготовлений відділом новин «Центру навчально-методичної літератури» — http://schoolbooks.in.ua.





Поиск на сайте


Добавить в закладки

Поиск на сайте



Яндекс.Метрика