Психолого-педагогічні основи викладання математики учням 5-6 класів

Пост опубликован: 08.07.2015

Підручники та зошити автора А.Г. МерзлякНавчання математики учнів середньої ланки якісно відрізняється від викладання цього предмету іншим віковим категоріям.Школярі цього віку починають по-новому сприймати та розуміти математичні поняття, терміни тощо.
Сам процес навчання у середніх класах висуває нові вимоги до учнів та до їх сприйняття. Це треба брати до уваги при викладанні такої порівняно важкої дисципліни як математика.
Учнів 10-12 років до сих пір приваблюють самі предмети та їхні яскраві зовнішні ознаки. Але вони вже можуть зосередити свою увагу та розглянути інші характеристики цього предмету, виділити у ньому суттєве. Вони також уже вміють аналізувати групи фігур та впорядковувати їх залежно від їх ознак, класифікувати по декільком властивостям.
У школярів цього віку розвивається спостережливість, що накладає свій відбиток і на вивчення математики.
Учні вже здатні управляти своїм запам’ятовуванням, що раніше було довільним, у них продовжує формуватися увага.
З-поміж особливостей пізнавальної діяльності в цей час виокремлюється також формальне і теоретичне мислення, яке тільки в цьому віці починає набувати більшого значення.

Щодо психологічних аспектів, то учні 5-6 класів виробляють вміння розпізнавання. Саме ця дія застосовується при формуванні понять, що мають логічну структуру, а це може бути виведення наслідків, порівняння чи класифікація.
Стосовно педагогічних особливостей навчання математики, то тут серйозна увага приділяється вмінням учнів міркувати, робити прості докази, давати обгрунтування дій, що виконуються.
Різноманітні http://www.bookletka.com з математики для 5-6 класів розроблені таким чином, щоб матеріал, поданий в них, органічно доповнював знання суміжних предметів. А методичні посібники та www.bookletka.com являються продовженням змістовно-методичних ліній початкових курсів математики.

Останніми роками було істотно переглянуто значення такого предмету як геометрія. Підручники за новою Програмою МОН України,автор http://www.bookletka.com А.Г.,передбачають пізнання навколишнього світу дитиною 10-12 років за допомогою мови і засобів математики, адже завдяки побудовам і вимірюванням учні вчаться виявляти різноманітні геометричні особливості.
Зміст навчального матеріалу побудовано таким чином, щоб дитина могла використовувати методи, що сприятимуть формуванню і продуктивної, і репродуктивної діяльності.
Отже, методика математики тісно пов’язана з іншими педагогічними науками, тому в процесі навчання учнів даної вікової категорії необхідно зважати на психологічні аспекти дітей цього віку та особливості їх пізнання.





Поиск на сайте


Добавить в закладки

Поиск на сайте



Яндекс.Метрика